Máme velkou radost – podařilo se nám shromáždit peníze, abychom pomohli malému Vašíkovi navštívit lázně Klimkovice. podívejte se ne jeho příběh, pomozte nám pomáhat.

16.03.2014 20:00

Vašíček se narodil předčasně ve 32.t s porodní váhou 2270 g/39 cm. Byl 

po přijetí na novorozenecké klinice uložen do inkubátoru, po týdnu byl přeložen na oddělení intermediální péče na postýlku. Pěkně prospíval, takže po měsíci jsem si konečně vezla svůj uzlíček domů.

Byli jsme sledováni pro závažnou nezralost. Prakticky od narození jsem začala cvičit 4x denně Vojtovu reflexní metodu v RL – Corpus v Olomouci. Od počátku byl opožděnější, ale byl to spokojený smíšek, který ve 3. měsících dokonale pásl koníčky, v 8. měsících se přetočil na bříško a uměl si uchopit a přendávat hračky z ruky do ruky.

Postupně jsme u Vašíčka začali pozorovat úlekové reakce (extenční spasmy). Okolo jednoho roku byl výskyt těchto úleků již častější, rozhazoval ručičkami a přetáčel oči v sloup. Začal se zhoršovat a ztrácel dovednosti, které dříve měl.

Na EEG byly naměřeny dlouhé úseky epileptické aktivity a hypsarytmie. Byl okamžitě přijat na neurologii FN v Olomouci a následně poté, kdy záchvatů přibývalo na neurologickou kliniku v Motole. Vašíkovi byl diagnostikován Westův syndrom (bleskové křeče, infantilní spasmy) – závažná forma epilepsie, kdy opakované záchvaty poškozují mozek, dítě se opožďuje ve vývoji. Rozvoj Westova syndromu nebyl u Vašíka objasněn. Byly mu provedeny velmi podrobná metabolická vyšetření, která neprokázala metabolickou vadu. Zdali se tak stalo vlivem předčasného porodu nebo po očkování můžeme nyní již jen spekulovat. I přes veškeré úsilí a snahu jeho vývoj neodpovídal vynaloženému efektu. Jeho další diagnóza tedy zněla nekompromisně: Dětská mozková obrna – spastická diparéza, čili postiženy jsou dolní končetiny.

Jeho pokroky jsou pozvolné, vývoj pokračuje, ale jen velmi pomalu. Obrovský podíl na tom má i jeho nedostatečná motivace. Je stále plenkový, ale zaznamenáváme první úspěšné pokusy. Komunikuje několika základními slovy (odpoví mi ano, ne, chci). Zvládne se přetočit na břicho přes obě strany. Samostatně sedí pouze na židličce s nohama přes okraj. Dostane se do vysokého kleku. S dopomocí zvládne chůzi s chodítkem či za ruce.

Od tří let jezdíme do lázní. Loni v květnu Vašík poprvé absolvoval čtyřtýdenní pobyt v lázních Klimkovicích (program KLIM-Therapy), který zvládl na výbornou, proto bychom ho chtěli opět zopakovat. Jeho výjimečnost je mimo jiné i v intenzivní tříhodinové rehabilitaci, které nám většina lázní nabídnout nemůže.

Tak tohle je naše troška do mlýna…..

Dávno jsem přestala řešit co dítě má či nemá dělat, protože se již stejně nevejdeme do žádné vývojové tabulky. Tím nechci říct, že jsem s Vašíkovým stavem smířená. S tím se samozřejmě nesmířím nikdy. Jen jsem se s tím naučila žít. Člověk jen nesmí uvíznout v nějaké sebelítosti a sebeobviňování a vztekat se na ten svět zdravých.

Takže vzhůru do dalšího boje…..my Vám všem ještě ukážeme!!!

 

 

 

S díkem a pozdravem

Maminka Vašíka Nerada